Emailleertechnieken

Emailleertechnieken

Emaille of email, oftewel glazuur, is een glaspoeder dat onder hoge temperaturen smelt en hecht op metalen voorwerpen waardoor het in deze vorm van gesmolten glas zowel als beschermlaag als decoratie kan dienen. Emailleren is een antiek ambacht wat al door de egyptenaren in de piramides werd gebruikt om gouden maskers te decoreren. Tegenwoordig is het een bijna verloren kunst.
Het woord emaille is afgeleid van het Germaanse woord smeltan en via het Oudfranse esmailler wat vervloeien of smelten betekent.

De diverse bruikbare eigenschappen van emaille zijn al eeuwenlang gewaardeerd en toegepast in metalen voorwerpen vanwege o.a. de sterkte, duurzaamheid, kleurechtheid, verscheidenheid in kleur en de weerbestendigheid. Metaal wordt door de emaillelaag tegen corrosie beschermd.
Metalen die geschikt zijn om te kunnen worden geëmailleerd zijn koper, aluminium, staal en roestvrij staal, gietijzer, goud en zilver. De emaillelaag is minder buigzaam dan het metaal waarop het is aangebracht, daardoor kan het bij onvoorzichtige behandeling barsten en kunnen er zelfs stukken afspringen. Net als bij gewoon glas. Bij moderne toepassingen van email komt dit eigenlijk bijna meer voor. De emaillelaag wordt met de huidige moderne technieken met zeer gelijkmatige dikte aangebracht en er wordt email gebruikt met een uitzettingscoëfficiënt die past bij het gebruikte metaal.

Geschiedenis en toepassing van emaille

In het Oude Eypte werd emaille toegepast zowel bij aardewerk (glazuur) als bij gouden, bronzen en stenen voorwerpen. Bij aardewerk wordt de oppervlakte dichter en minder waterdoorlatend, terwijl het ook krasbestendiger wordt. De Kelten gebruikten emaille in kleurreijke kleuren in de vervaardiging van sieraden. In het Roemeinse Rijk gebruikte men emaille om glazen voorwerpen te versieren. In de Romaans kunt werd emaille gebruikt in reliekschrijnen. In de middeleeuwen waren belangrijke emaille centra onder andere Limoges in Frankrijk en prinsbisdom Luik en omstreken Maasland. In Duistland en Oostenrijk werd voor het eerst email toegapst op plaatstaal. Tussen eind 1800 en begin 1900 onststond de emaille-industrie vanuit Engeland, naar Duitsland en toen ook in Nederland.
Vroeger werden er ook petroleumstellen en gemeleerde emaille pannen geproduceerd. Tegenwoordig worden emaillelagen aangebracht op industriele wijze op bijvoorbeeld wasmachines, kooktoestellen, koelkasten, pannen, voorraadbussen. Buitenreklame en wegbewijzeringsborden worden vaak geëmailleerd vanwege de kras- en roestbestendigheid van email. In de elektrotechniek worden koperdraden vaak van een elektrisch isolerende emaille laag voorzien.

Emaille technieken

Cloisonné
Cloisonné is een emailleertechniek waar rond of plat metaaldraad in bepaalde motieven of figuren wordt gebogen en op een metalen ondergrond van een voorwerp wordt bevestigd. Dit bevestigen gebeurd meestal met een speciale emaillelijm of door laagje voor laagje te werken met emaille waardoor het gefixeerd wordt doordat het in de oven in de emaillelaag zakt. De tussenruimtes tussen de draden die in een bepaalde vorm zijn gebogen worden opgevuld met emaille in verschillende kleuren. Het draad zorgt ervoor dat de kleuren niet vervloeien met elkaar. Elke kleur heeft dus zijn eigen ruimte en plek.
De ruimtes worden laagje voor laagje opgevuld, zoals in Japanse en Chinese emailletechniek tradities te zien is, met een emaillekleur zodat er geen draad meer uitsteekt boven de email.
In de 5e eeuw v. Chr. werd de cloisonné techniek veel toegepast in de Byzantijnse architektuur. Tegenwoordig is China een belangrijk produktieland.

Contact

Jacqueline Margriet Jimmink
Vogelenzang 19
1791 EZ Den Burg
Tel. 0623444297
Tel. 0222.365555

info@jacquelinejimmink.com

Laatste nieuws